maandag 14 januari 2013

Sfeerbeelden Adjamé-Dallas



Vandaag enkel sfeerfoto's van het bezoek van ons aan de volkswijken van Abidjan. We zijn op dit ogenblik immers onderweg naar de stad Gonaté waar het hoofdkantoor van Kavoliva is gevestigd. 


De kinderen spelen Chasse aux animaux in de straten van Abidjan. Met een zelfgemaakt balletje.

De living stroomt ineens vol jonge vrouwen. Lalia voelde zich gisteren niet zo goed en haar vriendinnenkring komt haar evn ondersteunen. Elke vrouw heeft naast de steun van de famlie zo'n vriendinnenkring, waar wekelijks op zondag een samenkomst is.
Als het eetuur is aangebroken eten alle aanwezige kinderen mee, niet alleen zij die strikt tot de famlie behoren.
In de straten van Abidjan vindt je nog herkenningspunten van hoe deze wegen eruitzagen zo'n 20 jaar geleden, toen de knellende riem van IMF en Wereldbank nog niet gepannen werd en de grondstofprijzen hoog waren. Het miracle ivorien is vandaag niet meer. Ivoorkust bengelt aan het straatje van de 10 armste landen. Dit verkeersbord wijst op een school die in heinde of verre niet is te bespeuren.
De tanti van Lariam die aan het verven is, voor haar woonst.
Ontvangst bij de tanti met zang en dans.
De kleurrijke markt van Adjamé.
Deze jongen krijgt een bordje Gharba in het naaiatelier van zijn vader. Straks eten wij dit ook in de familie.
Op weg door de straten van Adjamé, met onze stoffen die we straks gaan verven.

Een zeldzame fietser...
Voetbal is hier zeer populair. Elke kleine jongen denkt eraan om zo wereldberoemd en natuurlijk rijk te worden. De snoeppapiertjes op het voorhoofd deelden de ploegen in. Er werd op straat gespeeld met twee goaltjes. Het snelle verkeer was daarbij echt wel een risicofactor.

"Afrika zit na dit weekend alweer in ons hart. Wat volgt bij Kavokiva zal misschien nog indrukwekkender zijn, maar de band die we hier mochten ervaren met Mariams familie, de Traorés, bedreven in verf en vertelkunst, was ontroerend"

 


De volgende dagen bezoeken we de cacaoboeren. We gaan mee de cacaovruchten oogsten en de zaden ( de cacaobonen)  uit de vrucht halen. Helpen bij het fermenteren van de bonen. We zullen ook verblijven bij de boeren zelf. En het gezondheidscentrum bezoeken en nog veel meer....
Een heel uitgebreid programma dat ons gedurende de volgende 10 dagen heel grondig zal laten kennismaken met de organisatie en werking van onze partner Kavokiva.  
Indien de internetverbinding het toelaat brengen we regelmatig verslag van hen ter plaatse. Tot gauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten