vrijdag 18 januari 2013

De school in Manhounou

Deze ochtend zijn we weer de moto op gesprongen, richting Mahounou.



Lief had hier immers woensdag interessante eerste contacten gelegd. We willen graag met de kinderen uitwisselen en ook de leerkrachten spreken. We hopen fijn materiaal te verzamelen voor de educatieve momenten in de Wereldwinkel wanneer scholen op bezoek komen, voor een mogelijke tentoonstelling in het Speelgoedmuseum en natuurlijk ook ter voorbereiding van een nieuwe actie rond kinderrechten op de Mechelse speeldag. Lief maakte veel leuke filmpjes. Die zullen we later monteren en laten zien. Bij wijze van voorproefje volgen hier alvast wat foto's.




Tijdens de uitwisseling over 'spelen' kwam natuurlijk de nationale Belgische en Ivoriaanse trots naar boven: voetbal! Deze jongen schrijft de naam van zijn favoriete speler op het bord. Hazard is hier niet gekend, in Abidjan wel, maar hier is er geen TV.



De klas van meester Kofi, het vijfde. Veel van zijn leerlingen hebben geen geboorteakte. Nochtans hebben ze dit nodig om zich in te kunnen schrijven voor het eindexamen van de lagere school. Hun studies stoppen  hier bij gebrek aan papieren. Daarom is het hebben van geboorteaktes zo"n prioriteit in het project dat Oxfam heeft lopen rond kinderrechten




De meisjes demonstreren een liedje en een dans, die ze zingen om elkaar te stimuleren naar school te gaan



De wensen die de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel gemaakt hebben, komen aan!





Ook wij geven een beetje 'les': over chocolade natuurlijk!



 
Juf Mariette legt uit hoe belangrijk het is om je huiswerk te maken. Maar ook hoe moeilijk het is voor deze kinderen om dit te doen. Als ze van school komen, moet er eerst wat geholpen worden in het huishouden en dan wordt het stilltjesaan donker. Er is geen licht. Hoe kan je dan huiswerk maken? En zo begint de volgende dag op school opnieuw met dezelfde leerstof en geraken ze niet zo goed vooruit. Dat frustreert zowel de juf als de kinderen. Zou het geen idee zijn om in een vervolgproject van Oxfam te investeren in lampen op zonneenergie voor de kinderen in de dorpen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten