zondag 13 januari 2013

Bezoek aan de Teinturières van Abidjan





 De teinturières, vrouwen die damsten stof verven met verschillende kleuren




Sfeerbeeld uit deze levendige wijk waar de teinturières werken en er ook medicinale planten bereid worden. Echt vakman/vrouwschap.


de stoffen worden samengebonden tot mooie patronen die tijdens het verven verschijnen. Dit werk wordt gedaan door mannen, in regie van de vrouwen die het hele proces bemeesteren.


Deze ochtend werden we al vroeg wakker door het geraas van het drukke verkeer. Iedereen is al vanaf 5.00u op weg met gemotoriseerd vervoer. En dit ondanks het feit dat de benzine hier zeker zo duur is als bij ons, en dus een hele hap moet zijn uit het gezinsbudget. Mariame leidt ons rond in deze miljoenenstad. Voor de burgeroorlog woonde hier 2 miljoen mensen maar nu is deze stad uitgegroeid tot meer dan 6 miljoen inwoners. En dan nog overwegend zeer jonge inwoners. Overal zijn er kinderen die ons omringen. Heel wat huisjes, wijken zijn gebouwd in de rivierbedding van Abidjan en bij hevige regenval zou hier wel een zeer groot drama kunnen ontstaan. 
Het is hier warm (30°C) en meer, een beetje drukkend maar zeer aangenaam. 
We worden ontvangen door de beste Teinturières van Ivoorkust en bewonderen de stoffen en kleuringen die ze maken. Overal worden we super hartelijk ontvangen. De Afrikaanse gastvrijheid is hier fantastisch. En morgen worden we door deze dames ingewijd in het bewerken van deze stoffen en steken we zelf onze handen uit de mouwen om deze kunstwerken te maken.

Groetjes
Fanny en Lief  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten