dinsdag 22 januari 2013

Les petites histoires



Bij Kavokiva staat een boom, een cashewnotenboom. En onder die boom daar staat een bank, een lange bank. En op die bank daar zitten mensen, heel veel mensen, altijd andere mensen. En die mensen praten, lachen, knabbelen nootjes, wisselen nieuwtjes uit. Producenten, chauffeurs, magazijniers. Het werd ons favoriete plekje tussen de bezoeken door. Die bavardageboom is zowat het symbool van de vriendschappelijke ambiance die we mochten leren kennen bij Kavokiva.

“Bonne arrivée”! Overal werden we zo onthaald. Of je nu 10’ weg was of twee dagen, of men je nu kende of niet, overal werden we welkom geheten. En overal onderweg werden wij begroet. Er werd gezwaaid, gebonjourd of ge Njamboot of geMwanboot. Heerlijk toch, hoe men via dit groeten verbondenheid deelt. We zullen het missen…

Njam, njam… dat zeggen we als we iets lekker vinden, als we lekker aan het eten zijn of kindjes zeggen het als ze de taal nog niet goed spreken. Hier is de Njam een zeer belangrijk en erg gewaardeerd voedsel. Het is een wortel die met een lange prikstengel omhooggroeit. Wat zo interessant is aan de Njam is dat deze geoogst wordt wanneer alle andere gewassen er niet zijn. Bovendien houdt deze wortel heel lang goed. Het is dus echt de reserve voor het laagseizoen. En de kindjes worden er groot en sterk van!


We hebben hier veel mooie mensen ontmoet. Jonge dynamische, energieke vrouwen en mannen en ook wijze, bedaarde, gedreven oudere vrouwen en mannen. En bij hen hoort dit Afrikaans gezegde: “Quand un vieux meurt, c’est une bibliothèque qui brûle. “

Papaya’s groeien hier met overvloed tussen de cacaobomen. Nochtans hebben we zelden of nooit iemand papaya zien eten. Voor de Baoulé –de etnie die hier het gros van de cacaoproducten uitmaakt- is papaya eten taboe. De plant wordt gewaardeerd als schaduwplant voor de cacao, maar zijn vruchten worden aan de honden gegeven. Of aan ons J

Ongewild zijn we het onderwerp geworden van een les op school. Weet je de welke? De les over rassenverschillen. We waren even het schoolvoorbeeld. Die staat hier nog als verplichte materie in de handboeken. Nochtans is er maar één ras, het menselijk ras.

Onze reis begon met een bezoek aan de teinturières. Zij gebruiken potasse om de kleuren te fixeren op de stoffen. En nu weten we waar die potasse van wordt gemaakt. Van cacaoschillen. Wat overblijft na de ecabossage wordt gedroogd en de schillen worden uiteindelijk verbrand. Dit restproduct wordt verkocht als potasse. De cirkel van ons verhaal is rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten